Cap a Dénia en bicicleta

4 Febrer de 2022

Primera de dues etapes planificades per a arribar a Dénia amb bicicleta i descobrir sorprenents indrets poc coneguts del litoral de la ribera, la safor i la marina. La ruta comença des de l’estació de tren de Cullera de manera que és accessible a tota persona propera a la red de trens de rodalies. Viatjar i arribar als llocs amb bici és prendre consciència del camí, d’allò que hi ha entre el punt d’origen i el destí 🙂

Powered by Wikiloc

Barri del Pou

Seguint el track senyalitzat, als primers metres de recorregut es creua l’emblemàtic barri del Pou a Cullera: «a partir de la plaza de la Libertad en dirección a la calle del Muro de las Ánimas, en donde todavía se conservan lienzos de la muralla del siglo XVI, y mirando hacia la montaña, se entra en otro mundo a través de un túnel del tiempo, que retrocede siglos en la andadura cotidiana. Porque, de espaldas al mercado y a sus jardines, un conjunto de calles comienzan a arañar la montaña con sus rampas extremas, configurando, en su conjunto, el llamado Barri del Pou, auténtico vestigio del pasado».

Al sortir de Cullera s’encadenen una serie de camins y carreteres secundàries molt poc transitades que van en tot moment paral·leles a la línea de la costa travessant una xarxa xalets de platja.

cullera

Havent deixat enrere Tavernes Platja i Xeraco s’entra als dominis de la Marjal de la Safor

Marjal de la Safor

A un tir de pedra: «La marjal la Safor, una de les zones humides més importants de la Península on es desenvolupen plantes endèmiques i espècies aquàtiques úniques; un espai únic que dona refugi a nombroses aus, tant migratòries com nidificants […] integrada dins dels termes municipals de Gandia, Xeresa, Xeraco i Tavernes, és una reserva de fauna i flora amb un importantíssim valor ecològic i botànic, un lloc que cal conservar pel seu valor científic, pedagògic, cultural, recreatiu i paisatgístic, un espai a cuidar ja que evita la salinització dels aqüífers i regula la qualitat de les aigües absorbint i fixant substàncies contaminants.»

marjal

L’ullal de l’Estany i la Perla

Als peus de l’imponent i afilat Monduver és troben l’Ullal de l’Estany i la Perla: «Uns llacs amb una profunditat que no supera els tres metres formats per la presència naixements o brolladors d'aigües dolces subterrànies provinents del proper Mondúver»

«Si vos acosteu a l'aigua, entre els joncs (Scirpus litoralis i Scirpus nigricans) i la bova (Thypha domingensis) trobareu una enorme diversitat d'espècies vegetals aquàtiques. Hi ha una bona representació d'algues, algunes microscòpiques i altres macroscòpiques com les caràcies o borletes. Flotant per damunt de l'aigua trobarem llentilles d'aigua (Lemna gibba i Lemna minor) i llengua d'oca (Potamogeton fluitans). Nadant tant a l'ullal com a les sèquies adjacents hi ha importants espècies com el llopet comú (Cobitis maroccana), l'anguila (Anguilla anguila), el peix agulla (Syngnathus abaster)»

ullal-estany

Via Verda de la Safor

La via verda ofereix 7km de passeig tranquil entre tarongers i sense trafic motoritzat entre dos grans poblacions com son Gandia i Oliva.

VVerda-cul

Aquesta ruta es va finalitzar a Oliva per descansar, fer nit, i continuar al dia següent cap a Dénia.

Remarcar el lloc escollit per a sopar; M’encanta Coqueria, bon tracte i bona qualitat d’un dels menjars típics del territori.