Oliva, la Font Salada i Dénia
11 Febrer de 2022Segona i última etapa del mini viatge de Cullera a Dénia en bicicleta. En aquest segon tram hi ha una piscina natural, un extens bosc de canyís i un castell mil·lenari concebit a l’època musulmana. Viatjar i arribar als llocs amb bici és prendre consciència del camí, d’allò que hi ha entre el punt d’origen i el destí 🙂
La Font Salada
Es tracta d'un brollador d'aigües cristal·lines que manté una temperatura idònia per a banyar-te tant en període estival com en ple hivern, perquè sol oscil·lar entre els 21 i 23 graus.
Les seues aigües són tan populars per ser tan beneficiosas per a la pell, ja que són salades amb alguns minerals. Un bany relaxant, beneficiós per a la pell i enmig de la naturalesa, que semblarà tot un somni.
Marjal de Pego-Oliva
Una marjal més, un aspecte que podem extreure d’aquest viatge és que la costa valenciana es lloc d’aiguamolls, tal i com s’explica al blog A un tir de pedra: «Al llarg de quasi tota la costa del País Valencià, fa entre 5.000 i 10.000 anys, s'estenien els aiguamolls i les zones humides; donat que les ones i corrents al golf de València van de nord a sud, era habitual l'acumulació de barreres arenoses que aïllaven les badies, provocant l'aparició d'albuferes com la de València. La nostra marjal és per tant una antiga albufera aïllada de la mar fa uns 3.000 anys per una barrera dunar d'uns 9 quilòmetres anomenada restinga. Amb el temps, l'aigua de la mar es va anar filtrant a la terra, perdent la salinitat i rebent l'aportació d'aigua dolça de la pluja»
Així doncs durant un bon tram s’abandonen les carreteres i l’asfalt en favor dels camins de terra i potser, segons l'època de l’any, algun passatge un poc més pantanós. No obstant, sempre n’hi ha una alternativa per poder travessar-la 😉
Al eixir de la marjal per la vessant sud s’ha d’estar pendent de trobar el carril bici que porta fins a El Verger, on comença l’anomenada Via Verda de Dénia.
Via Verda de Dénia
La Via Verda de Dénia s'assenta sobre el traçat del ferrocarril que va circular entre Dénia-Gandia i que formava part de la línia Dénia-Carcaixent. Fou el ferrocarril de via estreta més antic de la península que va estar 90 anys en funcionament.
El paisatge per on transcorre és principalment agrícola, està envoltat per camps de tarongers, ametlers i hortalisses i flanquejat per les siluetes de dues muntanyes emblemàtiques de la Marina Alta, el parc Natural del Montgó i la Serra Segària. També és travessat pel riu Alberca, i s'hi poden observar plantes i aus característiques d'ecosistemes de ribera.
Al llarg de la via s'han plantat arbustos i arbres d'espècies autòctones: pi, carrasca, roure valencià, alborç, etc...
El castell de Dénia
Dénia està impregnada d’Història, l’exemple més clar e immediat és el seu castell. Amb més de dos mil anys d'història, reuneix en un mateix recinte les petjades de les diferents cultures que han passat per aquesta ciutat. Aquesta fortificació, d'origen musulmà andalusí, es remunta als segles X i XI. Però en el vessant del castell s'han trobat vestigis molt anteriors, de la Dianium romana. Aquesta és una visita ineludible per conèixer-la. A més, des de es pot contemplar precioses vistes.
Aquest es el punt final de l'aventura ciclista d'arribar a Dénia des de Cullera. També es podria considerar l'opció de començar des de la ciutat de València. Per tornar al tren és pot facilment pedalejar alvoltant d'uns 40 quilòmetres fins a Gandia, on n'hi ha estació de tren connectada a la xarxa de rodalies.